Yhteystiedot

Reino Kössö
Törmäkatu 3 B 8
06100 PORVOO
reinokosso@gmail.com

Uusimmat kuvat

Rahalla saa ja keppihevosella pääsee

Maanantai 2.1.2012 - Reiska


No mutta ja hyvät hyssykät! Kolmen kuukauden tauko on ollut kirjoittelussa. Toivottavasti kirjoitustiheys ja laatu ovat keskenään kääntäen verrannolliset. Eihän siitä takeita voi antaa, mutta mistäpä tässä elämässä voisi vaikka joskus mieli tekisi?

 Jutta Urpilainen sen tietää. Ja mikseivät ne seitsemän ehdokasta, jotka tavoittelevat Suomen tasavallan presidentin vakanssia. Käyttökelpoisella keppihevosella voisi ratsastaa vaalien jälkeen kohti auringonlaskua. Tämä vuosihan voi hyvässä lykyssä olla sitä kirjaimellisesti koko planeettamme kannalta, jos maailma lopahtaa joulun alla. Sitä ennen tässä on toki karkausvuosi omine jännitysmomentteineen ;)

Mutta asiaan! Erittäin käytännölliseksi keppihevoseksi politiikan saralla on osoittautunut syrjäytyminen ja sen torjunta. Toinen toistaan raskaamman sarjan poliitikko ottaa liikuttavan yksimielisesti kantaa sen torjumisen puolesta. Kahdentoista vuoden hallintajaksonsa päättävä Tarja Halonen totesi uudenvuoden puheessaan, että eriarvoisuus ei ole luonnonvoima, vaan poliittisen tahdon asia. Syrjäytyminen on kuitenkin tietyllä tapaa käyttökelpoinen vihollinen ja siksi sille ei tehdä juuri mitään. Siitä puhumisella saa aina ääniä ja vaikuttaa pehmeäarvoiselta herralta, rouvalta tai neidiltä, vaikka pohjimmiltaan kannattaisi sotilasliittoon menoa.

Otetaan nyt esimerkiksi presidenttigalluppeja reilusti johtava Sauli Niinistö. Mitä hän käytännössä teki ministerikautenaan kaikkein vaikeimmassa asemassa olevien nuorten syrjäytymisen ehkäisemiseksi? Laman ja sen jälkihoidon aikana kaikkein vaikeimmassa asemassa olevien syrjäytyminen syveni entisestään julkisen talouden säästöjen seurauksena.

 Kyynisyyteen sortumatta voi hyvin kysyä, että miksi hän nyt on ottanut syrjäytymisen ehkäisyn vaaliagendalleen?  Hän ei voi siihen vaikuttaa nyt tai mahdollisena presidenttinä senkään vertaa, kuin valtiovarainministerinä? Realiteetti on, että julkisen talouden säästökuurilla ei korjata kaikkein vaikeimmassa asemassa olevien henkilöiden tilannetta. Vaikka toisistamme huolehtiminen on tärkeää, ei sillä ratkaista esimerkiksi koulutuksellista syrjäytymistä. Siksi minusta tuo erityisesti Niinistön vaaliteemana on uskottavuudeltaan heikko.

Tekevät ehdokkaat sentään jotakin myös käytännössä syrjäytymisen ehkäisemiseksi. Esimerkiksi Paavo Väyrynen tarjoaa syrjäytymisvaarassa oleville nuorille koulutusta opistossaan Keminmaalla. Sauli Niinistö taas ruukaa käydä kahvilla Aseman lapset ry:n Walkers-kahvilassa ja hyväntekeväisyyskonserteissa ja varmaan kaikki muutkin ehdokkaat jotakin pientä.

Sum liirum, sum laarum: Toivottavasti kuitenkin ulkopoliittinen osaaminen ilman sen kummempia keppihevosia ratkaisee vaaleissa. Media kyllä tekee parhaansa, että näin ei olisi.

 


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini