Yhteystiedot

Reino Kössö
Törmäkatu 3 B 8
06100 PORVOO
reinokosso@gmail.com

Uusimmat kuvat

Miehen elämää 1

Tiistai 1.2.2011 - Reiska


Mies herää katkonaisen unen jälkeen helmikuun ensimmäisenä 2011. Hän on 55 ja kello on 6.15. Selkeät, tylyt kelloradion vihreinä hohkaavat numerot ovat luotettavia. Numerot ja matemaattiset totuudet ovat luotettavia, miettii mies ja antaa itselleen vielä 5 minuuttia aikaa olla lämpöisen peiton alla ennen ylösnousua. Hän makaa kasvot seinään päin.

Aivot hapuilevat arkitaajuutta. Vielä äsken mies lipui hienossa, punaisessa purjeveneessä hyvää vauhtia jossain etelän vesillä. Tuttu seinätapetin kuvio repii hänet irti siitä. Aivot käsittävät, että tämä on sama 26 neliön pölyinen, aika sekaisin oleva kämppä, jossa viimeiset 20 vuotta on kulunut.

Hänen pässään häivähtää kappale, "Kuin pitkää helminauhaa". Mies harrastaa karaokea. Hän ei ole kovin hyvä siinä, mutta se on hänelle samantekevää.

Viidessä minuutissa ennen ylösnousua mies ajattelee, kuinka vaikeita yksinäisyys ja parisuhteet ovat. Hän on rakastunut. Mies on kuitenkin tottunut tekemään kaiken aina vaikeimman mukaan. Nytkin hän on rakastunut varattuun naiseen. Välillä hän on onnensa kukkuloilla, välillä murheen laaksossa asian tiimoilta. Hän katsoo kännykkäänsä, olisiko tekstaria tullut yön aikana. Ei ole. Toisinaan hän on varma, että hänen charminsa puree, toisinaan hän on epävarma kuin kymmenvuotias koulupoika. Mies on yksinäinen ja pelkää sellaiseksi jäävänsä.

Mies pakottautuu istumaan sängyn laidalle ja haroo päätään kuin kokeillakseen, onko se vielä paikallaan. Tämä on aamun vaikein vaihe. Tästä eteenpäin arjen  mekanismit ja rutiinit saavat hänet jalkeille ja uuteen työpäivään.

Mies on opetettu tottelemaan mukisematta ja kyselemättä kotona, koulussa ja armeijassa vain havaitakseen, että menestyminen ihmissuhteissa ja työelämässä vaatii juuri tasan päinvastaista. Hidas, hämmennyksen sävyttämä, vuosia vievä korjausliike on menossa. Mies joutuu psyykkaamaan itseään ja usein pakottautumaan liikkeelle. Luovuttamisen ajatus houkuttelee, mutta hän ei ole niitä miehiä, jotka ensimmäisenä heittävät pyyhkeen kehään. Hän tietää myös, että ollakseen mies paikallaan, pitää liikkua, olla dynaaminen tai jopa trendikäs. Pohjimmiltaan mies on kuitenkin tukkijätkä.

Hän vetäisee naamaan kupillisen lämmintä hujanavettä ja yhden ruisleivän sekä pari vitamiinipuristetta. Lehden luvun ja aamutv:n katselun jälkeen hän tunkee pyyhkeen kehään heittämisen asemesta kassiinsa. Myös uimahousut pitää ottaa mukaan, koska työmatkalla on avanto. Siellä hän tapaa pulahtaa. Hetken kidutus tuntuu tekevän hyvää.

Jatkuu joskus...


Kommentit

26.2.2012 15.14  pikalainat

jeps


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini