Yhteystiedot

Reino Kössö
Törmäkatu 3 B 8
06100 PORVOO
reinokosso@gmail.com

Uusimmat kuvat

Lumiukkona lauteilla

Sunnuntai 21.11.2010 - Reiska


Hyvää tuomiosunnuntaita! Saa nähdä, mikä on tuomio, kun syytekin on epäselvä. Koskeeko syyte pelkkää olemassaoloa? Ihmiseen on kyllä aikojen kuluessa ladattu kova syyllisyyspaketti, joka koskee myös sinänsä normaalia elämää ja siihen sisältyviä ilmiöitä. Syyllisyyden tunne on hyvä hallintaväline. Se saattaa kuitenkin pahimmillaan jättää ihmisen pihalle itse elämästä.

Tänään vietetään myös itsemurhan tehneiden muistopäivää polttamalla kynttilöitä. Itsareita tehdään Suomessa edelleen n. tuhat vuodessa eli aivan liikaa. Monessa tapauksessa se on kulminaatiopiste ulkopuolisuuden tunteelle. Siksi ystävät ja verkostot ovat jopa elintärkeitä. Ketään ei saisi vetää kölin alta kirjaimellisesti eikä kuvaannollisesti.

 Lapinlahden linnut laulavat yhdellä levyllään, että "älä viskaa mua pihalle". Aika moni kuitenkin Suomessakin on pihalla ja hämmennyksen tilassa ja lappareitten tyyppiset toiveet kaikuvat usein kuuroille korville.

Protestiliikkeet ja tiukkaa, yksinkertaista asennemaailmaa edustavat porukat tuntuvat saavan kasvavaa jalansijaa. Perussuomalaiset porskuttavat gallupeissa kovalla vauhdilla eteenpäin. En kuitenkaan usko, että heilläkään on lopulta todellista vaihtoehtoa tarjottavana, mikäli hallitusvastuu joskus napsahtaa kohdalle. Sen verran tiukat reunaehdot sanelee taloudellinen ja poliittinen yhdentymiskehitys. Siitä ei noin vain hypätä pois, vaan pieni maa joutuu sopeutumaan. Se oli kyllä tiedossa jo Euroopan Unioniin liityttäessä, mutta siitä ei välitetty. EU-vastustajat leimattiin tuolloin enempi tai vähempi hassahteiksi kuvatuksiksi.

Ehkä tuollainen yksinkertaistava linja ja sen kasvava kannatus perustuvat siihen, että lumiukot pyrkivät sisälle. Toisin sanoen ne, jotka syystä tai toisesta kokevat olevansa yhteiskunnasta ja vaikutusmahdollisuuksista pihalla. Epäilen kuitenkin, että isot lupaukset sulavat nopeammin, kuin kyseiset lumiukot.

Varsinaiset ja oikeat lumiukot sitä vastoin voivat hyvin tällä hetkellä koko maassa. Lunta nimittäin on ja pakkastakin sen verran, ettei sulaminen uhkaa. Itse kokeilin eilen illalla, että miltä tuntuisi olla lumiukkona lauteilla. Hetken aikaa se tuntuu tosi hyvältä, suorastaan euforiselta, vaikka olin vain kieritellyt hangessa ;).

Lopuksi, radion uutisissa kerrottiin juuri asia, josta ei oikein tiedä, pitääkö se tulkita hyväksi vai huonoksi. Al Qaida oli ilmoittanut, että se tulee tekemään länsimaihin vain pieniä terrori-iskuja eli pakettipommeja ja sen semmoista. Ilmoituksen mukaan tavoitteena ei ole niinkään suuret uhrimäärät kuin taloudelliset vahingot.

Joka tapauksessa, mukavaa talvisen valkoista ulkoilusunnuntaita. Toivottavasti tuomio ei ole kuitenkaan kovin ankara vaan paremminkin myötäelävän ymmärtävä ;). Empatia eli kyky asettua niin sanoakseni toisen housuihin ehkäisee monta ähkyä. Toisen housuihin kannattaa kuitenkin ainakin aluksi asettua niin, että asianomainen henkilö ei niissä itse juuri ole ;). Tuo oli pakollinen, tupajumin syömä puujalkahuumoriosuus.  Soon moro!


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini