Yhteystiedot

Reino Kössö
Törmäkatu 3 B 8
06100 PORVOO
reinokosso@gmail.com

Uusimmat kuvat

Haaleaa ja laihaa

Perjantai 16.4.2010 - Reiska


Poikasena olin yhtenä kesänä puun taimia istuttamassa Tornion kairassa. Eväspuoli jäi epähuomiossa niukahkoksi ja loppuviikosta piti kaurapuuron käsitettä venyttää aika lailla. Muutama hiutale uiskenteli veessä.

Vähän samanlainen vaikutelma on syntynyt vaalirahakeskustelusta. Samoja asioita on media ruvennut uudestaan pyörittämään uusina asioina. Loppujen lopuksi koko vaalirahakohu on merkitykseensä nähden saanut tolkuttomat mittasuhteet. Jos 90 % ajasta ja energiasta menee siihen, että miten edellisissä vaaleissa olleet tulivat valituiksi ja kuka tuki ketä, niin kyllä on median fokus pielessä ja pahasti. Laihalta litkulta maistuu median uudelleen lämmittämä vaalirahasoppa.

Demokratiassa erilaiset ryhmät ajavat etujaan, eikä politiikkaa voi leikata irti muusta yhteiskunnasta. Päätöksentekoon yritetään vaikuttaa suoraan ja välillisesti. Se kuuluu asiaan. Oikeistoa tukevat yrittäjät ja elinkeinoelämä, vasemmistoa ay-liike, noin karkeasti ottaen. Entä sitten? Tuki on joko rahallista tukea, talkootyötä tms. Ei siinä sen kummemmasta ole kyse.

Äänestäjiä syytetään tyhmiksi, koska aina äänestävät "ryvettyneitä" poliitikkoja jatkamaan tehtävissään. Jos se on ongelma, niin rajataan kansanedustajuus yhteen kauteen. Johan alkaisi vaihtuvuutta olla. Eivät pääsisi ainakaan samat poliitikot pitkään pönkittämään kuviteltuja tai todellisia rämettyneitä rakenteita. Eikä ns. tutkivan journalismin tarvitsisi siunailla ja päivitellä kansanedustajien kohtuuttomina pitämiään eläkkeitä. Neljässä vuodessa niiden kertymä jäisi aika maltilliseksi.

Eli koska kansaa ei voi vaihtaa, niin tuolla keinoin päättäjien vaihtuvuutta lisättäisiin radikaalisti. Näin vaikeutettaisiin myös pitkäkestoisten "hyvä veli" tai "hyvä sisko" verkostojen syntyä.

Pessimisteillä menee tällä hetkellä hyvin. Tuhkaakaan ei tarvitse itse ripotella päälleen, koska sitä leijuu meille Islannissa purkautuvasta tulivuoresta. Kyllä elämä on helpoksi tullut. Moni joutuu pitkin hampain jatkamaan lomaansa jossakin, missä aurinko lämmittää ja valtameri huuhtoo varpaita. On siinä varmaan kestämistä. Koneet eivät siis lennä, mutta toivon mukaan edes ajatus. Sitä ei ainakaan tuhka estä. Hyvää viikonloppua! Moi!

 

 

 


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini