Yhteystiedot

Reino Kössö
Törmäkatu 3 B 8
06100 PORVOO
reinokosso@gmail.com

Uusimmat kuvat

Lamauttavaa

Sunnuntai 1.3.2009 - Reiska


Hyvät ihmiset, se on jo maaliskuun ensimmäinen päivä. Onnea vaan kaikille Alpoille, Alveille ja Alpeille, niinkuin nuo nimipäiväsankarien nimet oikeaoppisesti taivutetaan. 

Jatkuu huomenna...


Pakko oli siis siirtää tätä kirjoittamista maanantaille, jolloin aivot ovat asettuneet arkitaajuudelle. Toisin sanoen niissä on aavistus enemmän sähköistä toimintaa, kuin normaalilepotilassa.

Elikkä siis nyt on maanantaiki päkistetty jo hyvälle mallille huonohkosti nukutun yön jälkeen. Päivällä nukuin vielä huonommin, koska olin töissä. Tänään työpaikallamme oli pienimuotoinen tai lähes muodoton juhlatilaisuus, jossa vihittiin käyttöönsä uusi kahvinkeittimemme. Alempien kerrosten väkeä kokoontui toimistotilojemme keittiöön pilvin pimein. Kaikille ei heti riittänyt istumapaikkoja. Istuin tiskialtaan reunalla.

Alempien kerrosten väellä en tarkoita, että he olisivat minua alempia muuten, kuin työpisteittensä sijainnin osalta.

Sukunimeni, joka ehkä jossain katsannossa muistuttaa J. Virtasen ansiokkaassa käännöksessä "poika nimeltä V" painiskelevan henkilön tilannetta, herätti kahvitilaisuudessa ansaittua huomiota. Ihmelteltiin, että se on harvinainen. Minun oli pakko myöntää. Puolustuksekseni saatoin sanoa, että itsekin olen aika harvinainen. Minua ei tietääkseni sellaisenaan esiinny missään muualla. Tätä näkökulmaa kahvikesteihin osallistuvat nyökytellen myötäilivät pullat ja keksit suissaan. 

Ihan mukava tilaisuushan se sinänsä oli. Näinä päivinä ei välttämättä työpaikoilla kummoisempia juhlan aiheita olekaan. 

Sillä olen antanut itselleni kertoa epämääräisen huhun, että lama olisi jo täällä. Se ei siis ole enää kaukana, Balkanilla saakka, vaan on salamalamana levinnyt Yhdysvalloista tännekin. Siksihän nyt tietysti pitäisi vetää neliraajajarrutus päälle ja muuttua äärimmäisen varovaiseksi ja säästäväiseksi, vai tä? Mutta onko pakko jos ei taho? Mie en taho. Kulutan pienehkön palakkani entiseen malliin. Älkää nyt käsittäkö väärin, en seurustele kenenkään sellaisen kanssa, koska siihen se ei riittäisi ;-). Kulutan siis entiseen tapaan.

Ihminen, joiksi myös tässä yhteydessä luetaan poliitikot ja ay-johtajat, on äärimmäisen tarkka siitä, kuka mitäkin missäkin tilanteessa ehdottaa. Ay-pomo Matti Huutolan mielestä pääministeri ja hallitus saisi mieluimmin olla ehdottamatta mitään. Kuinkas silloin neuvotellaan, jos ei tiedetä edes asiaa?

Nyt on siis maassa lähinnä ay-liikkeen toimesta noussut iso häly pääministeri Vanhasen sinänsä perustellusta esityksestä eläkeiän nostamiseksi. Ay-liike on sen takia lyönyt yhteistyön juntturaan ja väläytellyt jopa yleislakkoa. Ay-liike ärhentelee siitä, että sille vain ilmoitettiin asiasta. Se ei kuitenkaan olisi hyväksynyt sitä missään tapauksessa. Tällä menettelyllä asia tulee kuitenkin edes käsitellyksi, kuten toivottavasti muutkin mahdolliset vaihtoehdot.

 Laskelmien mukaan 2010-luvulla eläkeläisten määrä kasvaa n. 400 000:lla ja työmarkkinoille tulevat ikäluokat pienenvät n. 200 000:lla. Mahdollisuudet selvitä siitä ovat joko rajut menoleikkaukset ja pavelujen alasajo, verotuksen tuntuva kiristäminen tai asteittainen eläkeiän nosto. Jos noista pitää valita, kannatan viimeistä vaihtoehtoa. Vanhanen ei halua menoleikkauksia, joita mm. Sauli Niinistö on jo väläytellyt. Menoleikkaukset ovat asia, jonka Niinistö hallitsee ja jonka varassa hänen kannatuksesna lepää, niin omituiselta kuin se tuntuukin.

Toisaalta eläkeiän nostoakaan ei välttämättä tarvittaisi, jos ihmiset jaksaisivat työssä varsinaiseen eläkeikäänsä saakka. Tällä hetkellä suomalaiset jäävät keskimäärin eläkkeelle hiukka alle kuuskymppisinä. Siinä on iso haaste työelämän kehittämiselle.

Oli miten oli, Vanhasen ehdotus menee läpi normaalin poliittisen myllyn välikysymyksineen päivineen. Aiheesta on silloin hyvä käydä perusteellinen keskustelu, joka toivottavasti nostaa esiin myös muita realistisia ja konkreettisia ehdotuksia, jolla tulevaisuuden isoista haasteista selvitään. Toivottavasti etujärjestöt eivät nyt arvovaltasyistä hätiköi järeimmän arsenaalinsa kanssa, vaan malttavat käydä perusteellisen keskustelun asiasta ensin.

Verohallintokin kuulemma tarkistaa veroehdotukset hieman löysemmin, koska kesätyövoimaa ei sinnekään säästösyistä palkata. Verokarhulle saattaakin tällä kertaa riittää pelkkä nallekirjoitus.  


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini