Yhteystiedot

Reino Kössö
Törmäkatu 3 B 8
06100 PORVOO
reinokosso@gmail.com

Uusimmat kuvat

Läskivaara

Maanantai 2.2.2009 - Reiska


Varokaa, läskivaara!

Tätä mieltä on ainakin puolustusvoimien tuleva komentaja, kentsuluti Ari Puheloinen. Hän pitää uusien taistelijasukupolvien lihomista merkittävänä turvallisuusvajeena Suomelle. Tällä menolla  sotilaamme eivät pitkän päälle jaksa kiskoa raskaita ahkioita umpihangessa pitkin mettiä.

Mikä neuvoksi? Nato? Vaiko jenkkiperäisen roskaruuan vaihto litteisiin dieettiruokiin, kuten lättyihin, kampeloihin tai kotimaisiin lahnoihin, esimerkiksi? Puheloisen huoli ei ole ihan aiheeton. Vaikka puolustustahtoa olisi kuinka, ei se auta jos ei yksinkertaisesti jaksa siirtää ruhoaan puolustustehtäviin.

Tuo asetelma kyllä toisaalta pelaa Nato-kannattajien pussiin. Mitä heikompaa suomalainen sotilasaines on, sen suurempi tarve on sotilasliitolle. Jospa ne vaikka hyvinkin meitä rientävät puolustamaan hädän tullen, sati emme itse jaksa. Sellaista hätää tosin ei näköpiirissä ole.

Silloin tällöin nousee vaatimuksia, että asevelvollisuutta laajennettaisiin myös naisia koskevaksi. Naiset ovat keskimäärin ehkä terveystietoisempaa väkeä. Kysymys naisten asevelvollisuudesta saattaa tulla ajankohtaiseksi, jos tuo palveluksensa keskeyttävien varusmiesten osuus vielä paljon kasvaa nykyisestä n. 10 %:sta.

Minusta kyllä riittävän tasapuolista olisi, jos naisille säädettäisiin 6 kk:n siviilipalvelusvelvoite. Tuona aikana heille voitaisiin opettaa siviilikriisinhallinnan perusasioita tai sijoittaa heitä avustaviin tehtäviin esimerkiksi hoitoalalle. Aseellinen palveluksen voisi säilyttää naisille edelleen vapaaehtoisena.

Turvallisuuspoliittisessa selonteossa tuota yllä mainittua läskiriskiä ei mainittu. Vai pitääkö se lukea rivien välistä, koska siinä Nato-jäsenyyden harkintaa pidetään jatkossakin tarpeellisena. Onko se sitten aiempaa myönteisempi kannanotto? Mene ja tiedä. Tulkinnassa olisi hyödyksi kremnologian pitkä oppimäärä.

Terveellinen elämä edistää, jos ei pitkää, niin ainakin sellaiselta tuntuvaa elämää, sanoo nimimerkki koiranleuka. Joka tapauksessa luin lehdestä, että viranomaiset olivat löytäneet Uzbekistanista topakan 128-vuotiaan Tutin, sukunimeltään Yusupova. Omaiset eivät tosin tienneet hänen edes hävöksissä olleenkaan. Tutilla on paperit siitä, että hän on syntynyt 1.7.1880. Vau! Naimisiinkin Tuti meni vasta 1800-luvulla. Onnekseen Tutilla on muitakin omaisia, kuin viranomaiset.

Jos sitä aattelee ite omalle kohalleen, niin se tarkoittaisi että sitähän pällistelisi täällä vielä vuonna 2083! Mikäpä se siinä, jos kuntoa ja virikkeitä riittää. Sitähän saattaa silloin olla jo vaikka eläkkeellä hyvässä lykyssä...:-)


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini