Yhteystiedot

Reino Kössö
Törmäkatu 3 B 8
06100 PORVOO
reinokosso@gmail.com

Uusimmat kuvat

Tylsyyden tuotteistus

Torstai 22.1.2009 - Reiska


Harvinaisen epätieteellisen arvioni perusteella keskivertoihmisen elämästä n. 85 - 95 % on velvollisuuksien täyttämää, tasaisen harmaata pötköä, jossa päivät seuraavat toistaan enemmän tai vähemmän samanlaisina.  Muuten ei järjestäytyneestä yhteiskunnasta tulisi mitään. Mutta jos se loppu 5 - 15 % on täysipainoista, omavalintaista laatuaikaa, jossa ihminen voi toteuttaa itseään, niin kyllähän sen kestää ;-). Mutta jotta voisi itseään toteuttaa, täytyy itsensä tuntea.

Tylsyyden tuotteistaminen avaa toisaalta aika huikeita markkinanäkymiä. On sitä jo osin tehtykin mm. erilaisten tositv-formaattien muodossa. Sillä tuotehan se on tv:kin ja tosi tv on tosi tuote. Viihde-elektroniikka kaikkine rönsyineen on myös oiva esimerkki tylsyyden tuotteistamisesta. Tylsyyden torjumiseen tähtäävä teollisuus on merkittävä työllistäjä ja kuluttajalta löytyy aina sen verran tilaa pusseista, että jonkin vekottimen voi sinne tunkea. 

Tuo edellinen esimerkki on sillä lailla nerokas, että se itse asiassa tuottaa tylsyyttä samalla, kun sen tavoite on vähentää tai poistaa sitä. Vapaa-ajan lisääntymisen voisi olettaa lisäävän ihmisen aktiviteettia, mutta ei se välttämättä nuin ole. Tylsät arkirutiinit pakataan vain tiiviimpään ja kiireisempään muotoon, jolloin vapaa-aikana ei välttämättä jaksa olla kovin aktiivinen. Hyvä, että jaksaa katsoa tosi tv:tä, jossa ihmiset elävät puolestamme.

Mutta voiko tuota suurta tylsyyttä täyttää mitenkään järkevästi ilman, että samalla kyseenalaistaa toimivan hyvinvointiyhteiskunnan perusteet? Aika harvalla on omaa verstasta edes kuvaannollisesti, jossa voisi tai jaksaisi itse suunnitella ja toteuttaa omia juttujaan. 

Kun ihminen kestää arjen tasalaatuista harmautta huonosti, hän esimerkiksi matkustelee, vaikka se rasittaa ilmastoa meleko lailla. Näin on riippumatta siitä, matkaileeko lentsikalla vai autolla.  Hallitukset laativat julistuksia ilmaston muutosta vastaan, mutta juuri kukaan ei kysy, onko ulkomaan matkailu välttämätöntä. Onko se, mie vaan kysyn vaikka asiahan ei tietysti minulle kuulu? Nam!

Mutta innovatiivisutta voi toki harrastaa ja tylsyyteen liittyvää hyödykevirtaa laajentaa. Näin talvisaikaan voisi urheiluliikkeitten tuotevalikoimaan lisätä suksien ja luistinten lisäksi laahustimet.  Ongelma on vain siinä, että niitä ei ole vielä keksitty. Jahka ne keksitään, niin siitähän saattaa tulla trendikäs hittituote tylsän harmaaseen arkeen. Tulihan Reino-tohveleistakin sellainen.

Eipä muuta, kun oikein iloista ja reipasta sekä antoisaa 5 - 15 %:a ja viikonvaihdetta.

 


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini