Yhteystiedot

Reino Kössö
Törmäkatu 3 B 8
06100 PORVOO
reinokosso@gmail.com

Uusimmat kuvat

Siperiaa ja vaalimyrskyä

Sunnuntai 26.10.2008 - Reiska


Moro!

Tälle lokakuun viimeiselle viikonlopulle ajoittuu kaikenlaista mielenkiintoista. Piipahdin perjantaina töitten jälkeen täällä paikallisessa Taidetehtaassa (!), jossa järjestettiin kaksipäiväinen, pienimuotoinen oktoberfest. Viralliselta nimeltään tapahtuma on "Sadonkorjuu, Tummat oluet Taidetehtaalla". Esillä oli useita pienpanimoita mallastuotteineen.

Pohjattoman iloisena ja positiivisena luonteena valitsin ensimmäseksi hanasta, jossa luki Siperia. Ajattelin, että jos Siperia on kerta opettanut Esko Ahoakin, niin voihan sitä maistaa. Kävi ilmi, että se on stoutia, siis Guinnessin tyyppistä tavaraa. Siperia stoutin luonnehdinta esitteessä oli, että se on "erittäin musta ja katkera imperial stout, jossa tervamaiseen makuun yhtyy paahtunut hedelmäisyys". Varsinainen suomalaisen perusmiehen kaamos-stobe siis.

Tarjolla olisi ollut myös usemmanlaisia, vahvoja puolalaisia panimosimoja, mutta ne jätin sovinnolla väliin.  Olinhan liikenteessä polkupyörällä ja olisin voinut löytää itseni ojasta tai allikosta panimosimojen vaikutuksesta. Niinikään jätin maistamatta useimmat muut esillä olleet vaihtoehdot.

Tänään on siis taas kansalaisen demokraattisen vaikuttamisen mahdollisuus kunnallisvaalien muodossa. Vaikuttamiseen riittää, että osaa kirjoittaa 1, 2 tai 3 numeroa vaalilipukkeeseen. Kävin äänestämässä hyvissä ajoin uhmaten navakkaa vastatuulta ja naamaan piristävästi osuvaa vesisadetta. 

Vaikka nykyihmistä kiinnostaakin enemmän Big Brother tai Idols, niin jotain merkitystä vaaleillakin vielä on. Ihmiset eivät tosin enää paljon politiikasta tiedä. Suurin osa ei tiedä sitäkään, että mitä puolueita on hallituksessa. Siksi kampanjoiden suunnittelijat yrittävät luoda mahdollisimman myyviä mielikuvia, vaikka asiapuolella olisi hyvinkin heiveröiset eväät. Osa puolueista yrittää häivyttää perusideologioitaan ja asemoida uudelleen itsensä suurta keskiluokkaista äänestäjäkuntaa kosiskelevilla teemoilla.

Isoja, nopeita korjauksia epäkohtiin ei tule, voittaapa vaalit kuka hyvänsä. Populismi puree tasan niin kauan, kuin siitä ponnistava puolue joutuu isoon vastuuseen ja sovittelemaan yhteen erilaisten intressirymien etuja. Populistinen ajattelu nojaa useimmiten enemmän tai vähemmän yhteen asiaan ja sillä on taipumus yksinkertaistaa monimutkaisia asioita ja etsiä syntipukkeja. Toisaalta, valta ja sen turvaaminen saattaa houkutella monimutkaistamaan yksinkertaisia asioita.

Näitä sitä äänestäjäriepu tässä maapalloistuvassa yhteiskunnassa joutuu miettimään tarpoessaan vesisateessa kohti vaalipaikkaa. Tai sitten voi katsoa, että onpa tuossa näpsän näkönen ehdokas, äänestänpä häntä! Samanarvoisia ääniä kaikki tyynni.

Nyt taas eletään normaaliaikaa 5 kuukautta, kun kelloja siirrettiin viime yönä taaksepäin tunnilla. Vaikka kellojen siirtelystä on todettu aiheutuvan jopa terveyshaittoja, niin sitkeästi siitä pidetään kiinni. Tämä vaihe on helpompi, kuin kesäaikaan siirtyminen. Nyt sai nukkua tunnin pitempään ja sehän se on kaiken a ja o. Hyvää yötä!

 

 

 


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini