Yhteystiedot

Reino Kössö
Törmäkatu 3 B 8
06100 PORVOO
reinokosso@gmail.com

Uusimmat kuvat

Mikki-hiiri juhlii

Tiistai 7.10.2008 - Reiska


138.jpg

Jumprahuiti!

Lokakuun 7:s on ollut kaunis syyspäivä, aurinkoinen ja värikylläinen. Hanihiparvia on lentänyt etelään päin tänäänkin. Saa siveettömät, tarkoitan, siivettömät tyytyä maan kylmän kahleisiin. Osa siveettömistä suuntaa mm. Thaimaahan, joten heitä tuo kahleistus ei koske. Ehkäpä sitten, kun sieltä kotiutuvat.

MTV 3 kertoi uutisissaan sellaisenkin merkittävän asian, että Mikki-hiirellä on 80-vuotispippalot näinä päivinä. Mikki-hiirihän on osa Ankkalinnan henkilögalleriaa ja aika monen meistä lapsuushistoriaa. 

Kaikki tietävät Aku Ankan, tuon viattoman lasten sarjakuvalehden, jossa housuttomat ankat seikkailevat ja joiden perherakenteet ovat erikoisia. Isiä ja äitejä ei juurikaan ole. On vain setiä ja tätejä sekä veljenpoikia - ja tyttöjä. Samaa sukupuolta olevat ankat ja hiiret eivät kuitenkaan elä avioliitonomaisissa parisuhteissa keskenään. Sulattamistaan ja herättämistään odottava Walt Disney luultavasti kääntäisi kylkeä kylmiössään, jos niin olisi.

Eihän sitä viattomana lapsena pitänyt minään, vaikka Aku Ankalla ja kumppaneilla ei ollut housuja. Eipä niitä ankoilla muutenkaan yleensä tapaa olla. Ei ankoilla tosin normaalisti ole merimiespuseroa tai lakkiakaan. Joku moralistiporukkahan se alkoi joskus 1970-luvulla intoillla siitä ankkojen housuttomuudesta ja niin pääsi Suomi taas kansainvälisiin otsikoihin.

Roope-sedän kohdalla housuttomuutta voi ihmetellä sikäli, että ankka on upporikas monimiljardööri, joka säilyttelee rahojaan säiliössä. Hänellä kyllä olisi varaa housuihin, mutta on liian pihi hankkiakseen ne. Roopen rahoja väijyy ainakin Karhukopla ja hänen onnenrahaansa kyttää Milla Magia. Karhukopla operoi vangin asussa, joten heidän ei tarvitse vaihtaa joka kerta vaatteitaan kiinni jäädessään. Milla Magia on taas yrittänyt vuosikausia nyysiä Roopen onnenlanttia onnistumatta siinä.

Aku Ankka kutsuu tyttöystäväänsä Iinestä puluksi. Puluhan on kyyhkynen, mutta eipä se Akua hidasta. Akusta löytyy virtaa moniin tilanteisiin ja hän on kova poika tyrimään. Häneen, tai pitääkö sanoa siihen, on helppo samaistua :-). Aku ja Iines eivät ole saaneet omia ankanpoikia, ei somia eikä rumia.

Akun veljenpojat asuvat hänen hoteissaan. Akun veljestä ei ole havaintoa. Ei tosin Tupun, Hupun ja Lupun äidistäkään kukaan tiedä mitään. Iinestä vokottelee myös Akun Hannu-serkku, joka on hanhi. Hän on onnenmyyrä, mutta silti Aku on onnistunut pitämään Iineksestä kiinni. Iines vain ei ole muninut, siitä se lapsettomuus johtuu. Ankat kuitenkin pitävät yhtä, eikä hanhen ja ankan risteytymää ole näköpiirissä.

Mutta Mikkihän tässä synttärisankari on. Vielä nytkin hän nuorekkaasti mättähältä mättähälle käy ja pikkujalka pilpattaa. Mutta mies se on hiirikin, ainakin tässä tapauksessa. Mikillä on elätettävänään veljenpojat Mortti ja Vertti, joiden isää tai äitiä ei näy mailla eikä halmeilla. Mihinkä loukkuun lienevät jääneet? Mikki styylaa Minni-hiiren kanssa, eivätkä hekään ole hankkineet poikasia keskenään. Muistaakseni hiirillä on sentään housut jalassaan.

Mikki on itseoppinut etsivä, joka avustaa poliisimestari Sisua vaikeitten juttujen ratkaisemisessa. Mustapekka tai Mustakaapu jää aina toiseksi. Mikin paras ystävä on Hessu Hopo, joka lienee koira. Lisäksi Mikillä on luppakorvainen koira, jonka nimi on Pluto. Mikillä on siis sekä ystävä, että ihmisen paras ystävä. Tässä tapauksessa se on siis hiiren paras ystävä.

Mitäpä sitä muuta hiiri voi elämältään odottaa. Täysipainoinen elämä lienee Mikin ja kumppaneittein pitkän iän salaisuus. Mikäs siinä, kun on sopivasti virikkeitä ja kotiasiat kunnossa.   Kuinkahan pitkälle sitä ihminen vastaavalla tyylillä selviäisi? Ankkalinnassa toiminee tunnuslause: Kun hätä on suurin, tartu Mikkiin! Mikki ei anna pienuutensa hämätä, eikä ala turhista vikistä. Mikki on todistanut, että asenne ratkaisee :-) Alla olevassa kuvassa poseeraa vielä tuoreen näköinen Mikki-hiiri.

0242.jpg


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini