Yhteystiedot

Reino Kössö
Törmäkatu 3 B 8
06100 PORVOO
reinokosso@gmail.com

Uusimmat kuvat

Pienimmän riesan tie

Tiistai 5.4.2022 - Repe


Tämä kevät on kylmä. Suorastaan hyytäväksi se on muuttunut Euroopan ilmapiirissä Venäjän hyökättyä hatusta vedetyllä syyllä Ukrainaan 24.2.2022.

Nevostoliiton paluuta jo vuosia haikailleen Vladimir Putinin hyökkäyssota on tehnyt Venäjästä hylkiön kansainvälisen yhteisön silmissä, mikä vahingoittaa myös Venäjää itseään. Ukraina tietysti on sodan suurin kärsijä.

Venäjän epärationaalinen hyökkäys Ukrainaan on saanut sen pienet naapurimaat kavahtamaan oman turvallisuutensa tähden. Suomessa päättäjien ja kansalaisten mielipide Natoon liittymisestä on kääntynyt päälaelleen, samoin Ruotsissa. Jos Natolla olisi palkinto jäsenhankinnan edistämiseksi, niin Vladimir Putin olisi vahvoilla sen saajaksi.

Vaikka  Suomen Nato-jäsenyyden hakeminen toteutunee, niin muutama perusfakta on syytä pitää mielessä. Jäsenyys epäilemättä parantaisi turvaa suoran sotilaallisen hyökkäyksen varalta. Maantiedettä se ei kumminkaan muuttaisi, vaan Suomi kuuluisi Venäjän näkökulmasta yksiselitteisesti vihollisleiriin. Tämä voisi aktivoida ja voimistaa maan harjoittamaa hybridi- ja kyber- ja mahdollisesti myös sotilaallista häirintää. Se heikentäisi arjen turvallisuutta. Lisäksi jäsenyys lisäisi paineita osallistua erilaisiin mahdollisiin maailmanpoliisioperaatioihin. Nato-jäsenyys myös jonkin verran lisäisi pysyvästi puolustusmäärärahatarvetta.

Miten vain, niin jäsenyyspunninnassa pitää ottaa huomioon eri skenaarioiden painoarvo ja todennäköisyys. Tätä päättäjät toivon mukaan myös tekevät. Pää on pidettävä  kylmänä, että tulisi valituksi pienimmän riesan tie.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini