Yhteystiedot

Reino Kössö
Törmäkatu 3 B 8
06100 PORVOO
reinokosso@gmail.com

Uusimmat kuvat

Ristipaineissa

Tiistai 1.12.2009 klo 15.28 - Reiska


Se on, ystävät, joulukuu ja 70-vuotta sitten oli juuri talvisota käynnistynyt. Tarkkaan ottaen Neuvostoliitto aloitti täysimittaisen sodan Suomea vastaan 30.11.1939. Sille tielle joutui isäpappakin aikanaan lähtemään, kuten myös jatkosotaan. Hänellä ja kymmenillä tuhansilla muilla kului viitisen vuotta parhaasta miehuusvaiheesta sotarintamalla. Sen jälkeen piti maa jälleenrakentaa ja maksaa sotakorvaukset ilman sen kummempia kriisiapuja.

En nyt tähän hätään muista, kuka on sanonut: "Jos haluat rauhaa, valmistaudu sotaan". Se on vanha latinainen sanonta. Ihminen on siis edelleen epäluuloinen ja pelokas toista kohtaan. Juhlapuheissa kyllä kelpaavat rauha ja demokratia, vaikka toisaalta asevarustaudutaan minkä ehditään. Toisistaan huolehtivat, empaattiset ja inhimilliset yksilöt muodostavat kulttuurin, joka käyttää järjettömiä summia joka vuosi asevarusteluun ja  -kauppaan. Samaan aikaan köyhien maitten auttamiseksi raavitaan yksittäisiltä kansalaisilta ropoja hädän lievittämiseksi.

Ihmistä kehoitetaan kuluttamaan mahdollisimman paljon, että töitä riittäisi. Toisaalta häntä kehoitetaan minimoimaan kulutus, että ympäristöä riittäisi. Työttömyys ja ilmastonmuutos uhkaavat ja niihin ei käy sama lääke. Kummasta tingitään? Elin- ja kulutustasostako vai ympäristön laadusta? Olen kyllä taipuvainen veikkaamaan jälkimmäistä, jos tai kun nuo kaksi asiaa ovat vaakakupissa. Että tämmöisiä ristipaineja sitä on.

Sitten vakavampiin aiheisiin. Lehden mukaan argentiinalaismissi menehtyi takapuolenmuotoiluleikkausta seuranneisiin komplikaatioihin. Sinänsä traaginen tapaus, joka ehkä antaa aiheen päivittää yhden vanhoista viidakon sanonnoista. Se kuului, että "aikansa kutakin sanoi pässi, kun päätä leikattiin". Tuon tapauksen seurauksena päivitetty versio voisi olla vaikka, että "aikansa kutakin, sanoi missi, kun peetä leikattiin".

Jutta Urpilainen on ilmoittanut päivittelevänsä facebook-tilaansa mm. vessassa. No, siinä samallahan se menee muun p:n ohella ;9. Eihän sitä puoluejohtaja kakkia ehdi tekemään, ellei hyödynnä myös kaikkein yksityisimpiä hetkiään.

Ja lopuksi jotakin ylevää: Ihminen on ehdottomin uskomustensa perusteella, ei tietonsa.

 

 


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini