Yhteystiedot

Reino Kössö
Törmäkatu 3 B 8
06100 PORVOO
reinokosso@gmail.com

Uusimmat kuvat

Suolaista touhua

Keskiviikko 21.10.2009 - Reiska


Kaupungeissa asuu kaupunkilaisia, maaseudulla maalaisia ja suolla suolaisia. Niin se vain on. Suot eivät tosin asuinpaikkoina ole kovin yleisiä, eikä tuttavapiiriini kuulu oikeastaan yhtään varsinaista suolaista. Happamia kuuluu ja jokunen makeakin ;) Kaikkien tunteman Mustanaamion lähipiiriin kuului suohirviöitä. Osalla meistä  saattaa olla niistä niin eläviä mielikuvia, että  voisimme vakuuttaa niiden kuuluvan lähiverkostoomme. Tai sitten joskus on vain sellainen olo.

Tuon otsikkoa avaavan esipuheen jälkeen tämä tarina eteneekin pukkoillen ja epäjohdonmukaisesti, niin kuin myös meidän ihmisten elämässä. Epäilen, että olen sairastunut johonkin tautiin, koska en tunne minkäänlaisia oireita. Semmoista vastaan on hankala suojautua ja puolustautua. Oireettomuuteni lisäksi nokassani on outo olo.

Sikaflunssa sen sijaan aiheuttaa oireita. Arvion mukaan joka neljäs suomalainen tulee sen sairastamaan. Tehokkain keino suojautua sikaflunssalta on välttää olemasta joka neljäs. Päivittäin riski olla joka neljäs saattaa toteutua esimerkiksi valintamyymälän kassalla. Silloin kannattaa etuilla tai päästää jäljessä tuleva edelle, jolloin itse välttää tuon joka neljännen aseman. Yksi vaihtoehto on mennä kauppaan niin myöhään, että ovia aletaan olla jo sulkemassa. Silloin on yleensä vähemmän asiakkaita, joten riski on pienempi.

Aika ajoin joudumme itkemään suolaisia kyyneleitä, milloin mistäkin syystä. Joskus kärsimme liian kovista paineista. Se ei ole siis pelkästään painijoitten ongelma, vaikka niin äkkiseltään voisi luulla. Ei, vaan se koskee myös muita urheilulajeja sekä niiden ulkopuolista maailmaa, jota usein kutsutaan sivistyneeksi yhteiskunnaksi.

Mutta miten paineista pääsisi eroon? Yksi mahdollisuus on kääntää selkänsä molskille ja lähteä käveleskelemään syksyiseen luontoon miettimään, miten tähän on tultu. Ja jos sen muistaa, niin kovin pahasta dementiasta ei vielä silloin ole kyse. Samalla voi sienestää ja kerätä puolukoita tai mitä nyt sattuu maastosta löytymään. Se osoittaa, että kykenee vastaamaan koviin haasteisiin ja antaa uskoa selvitä paineista. Lisäksi voi yrittää pudottautua alempaan painoluokkaan. Varmuuden vuoksi voi vilkaista myös peilistä, eikä pidä säikähtää jos sieltä katsoo vastaan vinonaama. Kyllä se siitä oikenee.

Suolaisia ovat välillä yksinäisyys, parisuhteet, erikokoiset ryhmät ja hyvää tarkoitusta varten perustetut yhdistykset. Usein niissä käy niin, että asianosiaisia kehoitetaan painumaan suolle. Joskus se koskee niitäkin, jotka eivät millään lailla ole asianosaisia.

Jos tapaatte suolaisia, en kehota syömään niitä. Ne nostavat verenpainetta, ainakin liiallisessa määrin nautittuina. Lisämausteena ne kyllä elämässä menettelevät. Ja lopuksi vielä vanha, suolainen sanonta: Parempi rehellinen valehtelija kuin kiero totuudenpuhuja.

Ugh, olen höpissyt, sanoi viimeinen moksiskaani.

 

 

 

 


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini